Je kunt een marathon lopen om je in topvorm te voelen, maar een compliment is soms alles wat je nodig hebt!
Mindshake - Waardeer wat goed gaat
Je kent ze wel, van die rot klusjes. Solliciteren, koude acquisitie, je buren, collega’s of je leidinggevende aanspreken op vervelend gedrag of op iemand afstappen voor een date. Het zijn van die dingen die je alleen aan kan als je echt lekker in je vel zit.Inmiddels heb ik een hele lijst met rot klusjes want wat ik ook doe, ik lijk mijn draai maar niet te kunnen vinden. Alsof het woord ‘onzeker’ op mijn voorhoofd gedrukt staat en iedereen aan me kan zien dat ik even niet in topvorm ben.Dit terwijl ik juist wel in topvorm ben! Nog geen drie weken geleden heb ik een hele marathon gelopen. Als je na 42,2 kilometer met een glimlach over de finish rent, dan zou je toch denken dat je je onoverwinnelijk voelt! Maar helaas, niks van dat alles. Ik voel me nog steeds even onzeker. Ik heb er nu alleen ongelofelijk veel spierpijn bij!Zelfs als de mentor van mijn zoon belt om te zeggen dat hij niet alleen over is maar dat hij zich ook nog keurig gedraagt, heeft het niet het positieve effect op mijn gemoedstoestand waarop ik hoopte. Ook hierna blijf ik de rot klusjes voor me uitschuiven, smachtend naar dat ene ‘feel good’ moment.

En dan ineens is het er. Na het avondeten plof ik met een grote zak koekjes op de bank en klap mijn laptop open om de laatste mailtjes te bekijken. Al proppend valt mijn oog op een bericht met de titel: veel dank! Deze open ik als eerste en lees het volgende:

Goedemorgen Roos,

Enige tijd geleden heb ik de workshop “je nieuwe werkleven” bij je gevolgd. Naar aanleiding van deze workshop heb ik met mijn baas gesproken. We zijn samen op de goede weg om te zorgen dat ik mijn werk goed kan doen en met minder stress het kwartaal af kan sluiten. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en spreken elkaar beter aan wanneer we ze niet nakomen.

Ik wil je daarom hartelijk danken voor je hulp!

Hartelijke groeten vanuit een zonnig Washington,

DC.

Arjen 
Senior Medewerker AO/IC


Ministerie van Buitenlands Zaken

Mijn hart maakt een sprongetje van geluk en met een enorme glimlach zet ik de zak koekjes snel in de kast. Mijn ego neemt langzaam weer zijn normale vorm aan. Dit is waar ik het ook al weer voor doe! Ik wil van betekenis voor anderen zijn, waarde toevoegen en ja, ik wil ook gewaardeerd worden want wat is dat toch ongelofelijk belangrijk. Opeens heb ik mijn lijst met rot klusjes zonder enige moeite afgewerkt en voelt het of ik de wereld aan kan.

Arjen heeft me een geweldig groot en aanstekelijk cadeau gegeven. De dag erop begin ik de mensen in mijn omgeving complimentjes te geven en laat ik ze weten waar ik ze dankbaar voor ben. Niets is vanzelfsprekend en daarom laat ik mijn collega’s, man en kinderen weten hoezeer ik ze waardeer. Ook bel ik bel mijn vrienden en vriendinnen, mail oude bekenden en zelfs de kassière, de tramconducteur en vreemden in de trein kunnen op een gemeend compliment rekenen.

Arjen moest eens weten…wat zeg ik?

Arjen zal het weten: DANK JE WEL ARJEN!

En nu jij

Anders kijken:

Voel jij je nog regelmatig gezien en gewaardeerd? Doe jij dingen die van betekenis zijn voor anderen? En laat jij je waardering genoeg blijken aan mensen die van betekenis zijn voor jou?

Anders doen:

Probeer de komende tijd zoveel mogelijk welgemeende complimentjes aan mensen in je omgeving te geven. Kijk vervolgens welk effect dit op hen heeft en voel wat dit met jou doet. Soms krijg je heel veel, juist door uitbundig weg te geven. En als dat je bevalt, ga dan nog een stapje verder en pay it forword.

‘Pay it forward’ ken ik uit de gelijknamige film (bekijk de trailer hier). Heb je deze film nog nooit gezien dan kan ik je hem van harte aanraden. Is het niet om een lekker potje te janken, dan is het wel om geïnspireerd te worden door het geweldige idee van de hoofdrolspeler – een jongetje van elf of zo – die de wereld wil verbeteren door een goede daad voor iemand in nood te verrichten, met als enige voorwaarde dat deze persoon op zijn of haar beurt ook weer een goede daad voor een ander doet.

“One good deed might not seem like much, but if everyone did something good for someone else, then the cycle of generosity and kindness can spark us to become better people.”

Saskia Langenberg

Saskia Langenberg is the founder of Mindshake. With consulting and coaching she helps managers to build great remote teams. And remote workers to have a happy and productive work-life.

Share This
>

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten