Succesvol anders werken? Stop met implementeren en begin met experimenteren!

HNW stop met implementeren. start met experimenteren.

Een verbouwingen of herinrichting (‘Bricks’) en digitale middelen (‘Bytes’) zijn nog wel te ‘implementeren’. Je maakt een plan van aanpak, bepaalt welke facilitaire en digitale middelen je nodig hebt en implementeert deze. Maar dan kom je bij het ingrediënt dat het succes van anders werken bepaald: het gedrag (‘Behavior’). Dit valt net zomin te implementeren bij medewerkers als de opvoeding bij kinderen.

Hoe graag ik mijn kinderen ook op maandag naar een adviesbureau zou willen brengen om ze op vrijdag met een ‘geïmplementeerde’ opvoeding op te kunnen halen, toch bestaan zulke adviesbureaus niet. En weet je waarom? Gewenst gedrag kun je niet ‘implementeren’. Het aanleren van nieuwe omgangsvormen kost tijd en  geduld. Net als bij het opvoeden van kinderen, moet je vooral veel experimenteren met wat wel en niet werkt en daar vervolgens consequent aan vasthouden. Spelen met duidelijke spelregels in een veilige omgeving, op basis van vertrouwen.

De transitie naar Het Nieuwe Werken vergelijk ik ook weleens met de transitie van een dictatuur naar een democratie. Je kent vast de beelden wel van een uitzinnige menigte op een plein vlak nadat de gehate dictator verjaagd is; eindelijk vrijheid. Maar dan, na een paar maanden, zie je de sfeer omslaan. Heimelijk groeit het verlangen om terug te keren naar de dictatuur. Niet omdat deze dictatuur nu zo fijn was, maar omdat het in elk geval duidelijkheid bood. Toen wist je tenminste welk gedrag je ten aanzien van de gezaghebbers moesten vertonen om beloond of gestraft te worden. Net als bij een prille democratie is ‘vertrouwen’ in elkaar en het management niet meteen ‘geïmplementeerd’ op het moment dat er een nieuw systeem wordt ingevoerd. En dat is ook niet zo vreemd. In eerste instantie lijken de regels alleen maar te vervagen en als dat niet spelenderwijs gaat dan geeft vaak een onbehagelijk gevoel.

Nu wil ik niet beweren dat ‘het oude werken’ gelijk staat aan een dictatuur, zeker niet! De overeenkomst zit hem in de verandercurve. De meeste mensen houden er niet van om uit hun comfortzone te komen. Zeker niet als dat betekent dat ze van het een op het andere moment iets anders moeten kunnen zonder dat ze de tijd krijgen om met behulp van duidelijke spelregels veilig te kunnen experimenteren. Of, om de vergelijking met mijn kinderen er maar weer bij te halen, die leer je ook niet fietsen door ze, zonder zijwieltjes, op een druk kruispunt neer te zetten en ze een zetje te geven.

Wil jij je organisatie en de mensen die er werken in beweging krijgen dan kun je ander gedrag misschien niet ‘implementeren’ zoals een IT-systeem of de inrichting van een kantoorpand, maar je kunt er wel spelenderwijs aan werken. Stop daarom met implementeren en begin met spelen ‘on the job’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.