Werkstress? Ik heb geen ballen, ik heb een bus

werkstress ballen en bus 2

Als ik mijn vrienden vraag hoe het met ze gaat dan antwoorden ze vrijwel gegarandeerd: druk druk, druk. ze hebben allemaal last van werkstress en doordat ze druk zijn met ‘van alles en nog wat’. Dan hebben ze het vaak over ‘ballen’. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden. Ik heb ook vrienden het hebben over de ‘apen op hun schouders’. Als ik last van Werkstress heb, dan heb ik geen ballen of apen, ik heb een bus.

Toen ik jaren geleden overspannen bij een re-integratiecoach belandde biechtte ik vol schaamte op dat ik stemmen hoorde. Het leek wel of er tien personen met een megafoon in mijn oor tetterde. Allemaal gilde ze wat ze nu, nu, nu van mij verlangde.

Verplicht genieten

Zo hoorde ik een bezorgde moeder die riep dat ik het rustiger aan moest doen; ‘Je kinderen zijn maar een keer klein. Geniet er nou van!’ Ik hoorde ook een carrièrebitch die riep dat ik juist harder moest werken; ‘Als je nu niet piekt beland je de rest van je carrière op een tweede spoor. Dat is een lekker voorbeeld voor je kinderen!’ Daar overheen gilde een geliefde dat er ook nog zoiets als romantiek bestond; ‘Leuke relatie heb jij… agenda’s naast elkaar leggen, taken verdelen en uitgeput in bed ploffen om te SLAPEN!’ De vriendin gilde vervolgens dat mijn man en kinderen al genoeg aandacht kregen: ‘Wat was de laatste keer dat ik wijntjes met mijn vriendinnen had gedronken en in mijn broek pieste van het lachen? Te lang geleden kan ik je vertellen!’

De bus en de chauffeur

Bezorgd vroeg ik mijn re-integratiecoach of dit de eerste tekenen van gekte zijn. Tot mijn opluchting verzekerde ze me dat dit niet het geval was. Ik had slechts last van werkstress. ‘Stel, jij bent een bus,’ zei ze glimlachend. ‘De bestuurder bepaalt waar de bus naar toe gaat. Maar alle passagiers in die bus zijn jouw verantwoordelijkheden die allemaal naar een andere halte willen. De ambitieuze werknemer zit nu voorin bij jou en gilt naar het werk te willen. De moeder zit daarnaast. Ze wil naar de kinderen. Daarachter zit de partner die romantisch uit eten wil, en nu je moeder net gevallen is, zit de bezorgde dochter ook voorin te gillen dat ze nodig langs je moeder moet.

Frontaal tegen een boom

Al deze passagiers horen bij jou leven, de meesten kun je er niet uitzetten. Maar als je je te veel laat leiden door de schreeuwers voorin je bus dan kan het gebeuren dat je alleen nog langs hun halte rijdt en niet meer langs de haltes van de passagiers waar je energie van krijgt, zoals de vriendin of de filmbezoeker. Toch is dat juist als je het heel druk hebt, heel onverstandig omdat zij ervoor zorgen dat je de schreeuwlelijkerds wat beter kan relativeren.’

Met dit inzicht keek ik verbaasd ‘mijn bus’ in en moest ik toegeven dat ik de passagiers die mij energie geven al maanden niet meer had gezien. Alleen de druktemakers waren overgebleven en die hadden zo hard gegild dat ik de controle over het stuur verloren was. Als gevolg daarvan stond mijn bus nu stomend en ronkend tegen een boom geparkeerd. En daar, zo begreep ik inmiddels, had helemaal niemand in mijn bus wat aan.

Meer rust, minder werkstress

Ook nu ik tot energieke buschauffeur gepromoveerd ben, willen er nog weleens een aantal druktemakers voorin mijn bus komen zitten. Maar zodra ze de energiegevers proberen te verjagen pak ik mijn stuur stevig vast en roep ik door de intercom dat de saunabezoeker en de jogger direct naar voren moeten komen, en dan keert de rust gelukkig snel weer terug.

En nu jij!

Herkenbaar? Wil je ook meer grip op je leven en hoe je je tijd besteed? Breng dan je eigen bus in kaart.

ANDERS KIJKEN

1    Ga eens na welke verschillende stemmen in jouw leven een rol spelen en geef ze een passende naam.
2    Teken vervolgens een grote bus met een stoel voor de bestuurder en een voor iedere passagier.
3    Geef nu al je stemmen een plek in de bus, zoals je ze op dit moment ervaart. Wie zit er direct achter de chauffeur?  En welke stem is er wel, maar zit zo ver achterin dat je hem bijna niet kunt horen? Ga op je gevoel af en plaats ze in de bus.
4    Als je naar deze indeling kijkt, zie je dan een samenhang met hoe je je tijd en aandacht verdeelt in je dagelijkse leven?
5    Stel dat je de bus opnieuw zou kunnen indelen, helemaal naar wens. Wat zou je dan veranderen? Welke stem(men) zou je graag eens een plekje achter de chauffeur geven? En welke stemmen mogen wel wat verder naar achteren? Teken ook deze bus met jouw ideale indeling.

ANDERS DOEN

1    Kijk nog eens naar de stemmen, die je naar voren hebt geschoven. Wat zouden deze stemmen het allerliefste doen als zij het voor het zeggen hadden. Schrijf dat erbij. Misschien is het dat romantische etentje met je partner. Of een uur wandelen op de hei. Of eens lekker uitslapen op een dinsdagochtend. Of juist eens voor de verandering met volle focus een project afmaken.
2   Maak vervolgens speelruimte in je agenda voor deze activiteiten. En dan niet over drie maanden, maar ergens in de komende drie weken. Wat het ook is voor jou, bedenk wanneer en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.
3    Nog een belangrijke spelregel hierbij: Wanneer de speeltijd van een stem is aangebroken, dan spreken de andere stemmen niet. Die komen daarna weer aan de beurt.

Succes met het besturen van jouw eigen bus, zonder werkstress!

Roos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *