De-winst-van-wifi-vrije-tijd

Dit blog is in de zomer van 2013 geschreven, maar zeker nog actueel.

De vakantie is weer voorbij. Ik was met mijn gezin in Toscane in Italië. In een gebied met glooiende heuvels, lekkere wijn en eten, vriendelijke mensen. Een zwembad bij de hand en de meest schitterende dorpjes. Wat wil je nog meer?

WIFI

Wat? Ja, ik wilde graag toegang tot het wireless internet hebben. Want er speelde iets belangrijks van mijn werk, waar ik graag mijn mail voor wilde checken. En het is toch wel heel handig om af en toe wat op te zoeken op internet.

Geen wifi, dat is toch uit de tijd?

Maar….er was geen wifi. Geen wifi?!! Dat is toch net zoiets als water en licht tegenwoordig? Dat is er toch gewoon? In een tijd waarin we continu op internet te vinden zijn via smartphone, laptop of tablet, komt het erg ouderwets over als zo’n plek geen toegang heeft tot het wereldwijde web. Toch valt er veel te zeggen voor zo’n wifivrije zone, weet ik nu.

De verademing van wifi vrije tijd

Ik had op mijn vakantie geen internet bereik. En weet je wat? Het was heerlijk.

Als ik wel wifi bereik had gehad, was de kans groot geweest, dat ik op mijn iphone keek op momenten dat ik voor mijn gevoel niets te doen had. En dat zijn er veel op een dag. Zeker als je op vakantie bent.
Zoals bij een restaurantje tijdens het wachten op het eten of bij het ontbijt of aan het zwembad. Het is verleidelijk om te kijken of er nog iets leuks te zien is op facebook, mijn mail te checken of even op nu.nl te kijken.

Zonder internet verbinding was er niets nieuws te vinden op mijn iphone. Daarom kon ik hem met gemak laten liggen. En daarvoor in de plaats kwam wifi vrije aandacht.

Ik kon met volle aandacht genieten van mijn vrije tijd, van het spelen met mijn kinderen. Ik kon de mooie vergezichten, de rust en de geur van bloemen nog beter in me opnemen. Ik had goede gesprekken in de avond met mijn man en merkte dat we echt aandacht voor elkaar hadden.

Daarnaast deed het me goed om echt weg van mijn dagelijkse werk te zijn. Er even niets mee te hoeven en er niets over te weten. Het hielp om mijn hoofd leeg te maken en mezelf weer op te laden. Even helemaal weg van het wereldwijde web en verantwoordelijkheden. Om na de vakantie weer vol energie aan de slag te gaan.


Een willekeurig beeld in een restaurant. Herkenbaar?

De voordelen op een rijtje

Wifi vrije tijd kan je verschillende voordelen opleveren:

  • Je hebt echte aandacht voor de mensen met wie je bent
  • Je kunt genieten van het ‘nu’ en hebt meer oog voor de mooie dingen om je heen
  • Het geeft ontspanning en ruimte om je batterij op te laden.

Nu zijn de meesten van ons weer terug van vakantie.

Wat kun je doen om dit internet-vrije gevoel te behouden in je dagelijkse leven?

Maak thuis afspraken over je smartphone en tablet gebruik
Wanneer je nieuwe gewoonten wilt introduceren in het gebruik van je smartphone of tablet thuis, is het handig hier samen met je huisgenoten afspraken over te maken. Zo’n afspraak kan bijvoorbeeld zijn ‘tijdens het eten gebruiken we geen smartphone of tablet’. Of ‘op woensdagavond hebben we smartphone/ipad/computerloze avond’.

Houd je smartphone op afstand

Vaak is het een gewoonte om, als je even niets te doen hebt je smartphone erbij te pakken en mail, facebook of het nieuws te checken. Soms heb je het niet eens in de gaten dat je je het apparaat alweer onder je duim hebt.
Wanneer je bewust wifi vrij wilt zijn, helpt het om je smartphone ver weg te leggen. Misschien op een andere verdieping of goed weg gestopt in een lade. Dit maakt de drempel hoger om hem erbij te pakken en je bent je er in ieder geval bewust van wanneer je dat doet, zodat het een bewuste keuze is.

Bouw een ‘surf halfuurtje’ in

Het kan erg leuk zijn om rond te surfen op internet, facebook etc. Het is ook een eindeloze bron van informatie, waar je soms moeilijk van los komt.
Wanneer je een avond wifi vrij wilt zijn, kun je een surf halfuurtje kunnen inbouwen. Dat is een halfuur waarin je helemaal los kunt gaan met ‘rondsurfen’. Na dit half uur leg je het apparaat weg of gaat ‘ie uit.

Houd een Wifi vrije dag

In navolging van de autoloze zondag, kun je voor je zelf ook eens een wifi vrije dag instellen. Dit is een dag waarop je je wifi en 3G bereik uit zet. Je richt je alleen op offline activiteiten en afspraken. Tip: doe dit eens op een werkdag en als bonus zul je waarschijnlijk nog meer gedaan krijgen dan op elke andere dag.

Heb je nog andere tips of ervaringen met wifi vrije tijd? Laat hieronder een reactie achter. Ik lees het graag!

Lees ook het boek ‘Je nieuwe werkleven’, waarin je leert hoe je een goede balans creëert tussen werk, vrije tijd, inspanning en ontspanning.


Saskia Langenberg

Saskia Langenberg is the founder of Mindshake. With consulting and coaching she helps managers to build great remote teams. And remote workers to have a happy and productive work-life.

Share This
>

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten